Světový den zdraví
SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ se slaví každoročně dne 7. dubna jako symbol založení Světové zdravotnické organizace v r.1948. Se zdravím souvisí i správná výživa, proto našim dětem ve školní jídelně připravíme slavnostní oběd právě za účelem posílení dobrého zdraví. Všem strávníkům přejeme, aby si každý z nabídky vybral i pochutnal.
Menu 7.4. Křupavý chléb s pomazánkami z makrely, červené řepy, brokolice
Polévka rybí, houstičky
Bezlepkové kukuřičné špagety s kuřetem, zeleninou a luštěninou
Celerové lívanečky, cizrnový salát s kuskusem, obloha
Dezert: jogurtový salát s vločkami, kokosem a ovocem i zeleninové saláty
Pro zvídavé uvádíme recepty z předkrmu na tento den.
Pomazánka z makrely
Pomazánkové máslo 100 g, sýr tavený 100 g, makrela cca 280 g, sůl. Vykostěnou rybu vyšleháme s ostatními surovinami, podáváme s pečivem, na ozdobu může být jarní cibulka+ citrón, či pórek, ředkvička apod.
Pomazánka z červené řepy
Měkký tvaroh 150 g, pomazánkové máslo 150 g, červená řepa syrová 100 g (oloupaná a jemně strouhaná), česnek nebo křen, sůl, na ozdobu petrželka. Vynikne na tmavém pečivu sypaná petrželkou a chutná k mléku.
Brokolicová pomazánka s kuskusem
Kuskus 50 g , voda 100 ml, zeleninový bujón bez glutamátu 4 g, brokolice syrová 200 g, Lučina nebo měkký tvaroh 250 g, jogurt bílý 150 g, sůl, bazalka.
Vodu+bujón 5 min.zavaříme, odstavíme z tepelného zdroje. Vsypeme kuskus, promícháme a necháme chvíli stát, opět promícháme vidličkou. Brokolici nastrouháme nebo nasekáme nadrobno, přidáme k vychladlému kuskusu. Tvaroh s jogurtem vyšleháme, spojíme s ostatními surovinami, dochutíme bylinkami. Zdobíme lístečky rukoly nebo pažitkou.
Stáhnout soubor